Protein Nedir?

18-09-2023 18:31
Protein Nedir?

Protein nedir?

Bir makro besin olarak kabul edilen protein, günlük işlevler için çok önemlidir. Protein size enerji vermeye ve kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olur. Saç ve tırnak hücreleri esas olarak proteinden oluşur ve genellikle kemik, deri ve kan gibi diğer vücut parçalarının yapı taşı olarak adlandırılır. Protein bir makro besin olduğundan, vücudunuzu düzgün bir şekilde beslemek için yüksek miktarda almanız gerekir.
Diğer besinlerin aksine, protein vücutta depolanmaz, bu nedenle kaynağınızı yeniden doldurmak için sık sık protein tüketmeniz gerekir. Vücudunuzdaki hemen hemen her şeyi oluşturduğu için protein, parçalanabilen ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu her şeyi yenilemek için kullanılabilen son derece çok yönlü bir elementtir. Protein sindirilirken mideniz onu amino asitlere ayırır. Bu amino asitler, birçok biyolojik işlemin gerçekleştirilmesi için hayati öneme sahiptir; diğer önemli besin maddelerinin depolanmasına yardımcı olur, kas onarımına ve yeniden büyümesine yardımcı olur ve farklı hücre yapılarını şekillendirir.

Protein birçok farklı gıdada bulunabilir, ancak bazı etler ve hatta tahıllar en yüksek içeriğe sahiptir. Sağlığınıza ve zindeliğinize odaklanıyorsanız, bu yüksek proteinli öğelerin etrafında bir yemek planı tasarlamalı ve vücudunuza uygun besinleri ve mineralleri vermek için diğer temel besinlerle birlikte garnitürler eklemelisiniz. Vücudunuzu beslemenin en iyi yöntemi, tam protein olarak kabul edilen gıdaları tüketmektir; bu, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri içerdiği anlamına gelir.

Proteinin tek başına kas oluşturduğu yanlış bir kanı olsa da, kasları iyileştirme ve egzersiz sonrası büyümeyi teşvik etme yeteneği nedeniyle sık sık egzersiz yapan insanlar için önemlidir. Fiziksel zindelikle ilgilenen çoğu insan , spor salonuna yanlarında protein shake getirmek için bir protein shaker şişesi kullanacak ve egzersiz sırasında kaslar parçalanırken bu kasların yeniden büyümesini teşvik etmek için egzersizden önce, sonra ve hatta egzersiz sırasında tüketecektir.

Proteine Neden İhtiyaç Duyarız?
Protein olmadan, yorgunluk da dahil olmak üzere bir dizi olumsuz etki yaşayacaksınız . Yeterince protein tüketmediğinizde, metabolizmanız yağ yerine yağsız kasları yakmaya başlayacaktır. İster kas kazanmak ister kilo vermek için çalışıyor olun, yağsız kas inşa etmek istersiniz, onu azaltmak değil, bu nedenle protein son derece önemlidir. Protein eksikliği kilo kaybına yol açabilse de, kilo vermenin sağlıklı bir yolu değildir ve diğer olumsuz etkileri hissetmeye başlarsınız. Protein eksikliği olan bazı kişiler, vücut metabolizmanızı yavaşlatarak tepki verdiği için tam tersi tepki verir ve kilo almaya başlar.

Protein kanınızın düzenlenmesinde rol oynadığından, eksikliği genellikle düşük tansiyona ve düşük kalp atış hızına neden olur. Düşük tansiyonunuz olduğunda, kanınız organlarınıza düzgün bir şekilde akmaz, bu da felçlere, kalp krizlerine, böbrek yetmezliğine ve hayatı tehdit eden diğer kalp hastalıklarına yol açtığı için önemli bir sağlık sorunudur.
Yeterli miktarda protein olmadan yeterli miktarda başka besin ve mineral alıyor olsanız bile, vücudunuz bu diğer temel elementleri işlemek ve depolamak için mücadele edecektir. Ayrıca vücudunuzun gerekli biyolojik süreçleri tamamlamasını da engelleyebilir. Örneğin, karaciğeriniz lipidleri ayırmakta ve toksik elementleri filtrelemekte zorlanır.
Yorgunluğun yanı sıra protein eksikliğinin en belirgin belirtilerinden biri saç kaybı, pul pul cilt veya tırnaklarınızda garip değişiklikler çünkü vücudunuzun bu kısımları neredeyse tamamen proteindir. Olağandışı istekler de eksiklik belirtisi olabilir çünkü vücudunuz uygun besinleri talep eder. Yeterli protein almadığınızda egzersiz yapmak son derece zor olabilir çünkü genellikle kas zayıflığına neden olur. Protein eksikliğinden muzdarip olduğunuzda, vücudunuz düzgün çalışmaz ve yaralanmaların yavaş iyileşmesine yol açar, bu da daha fazla ağrı ve sağlık sorunu yaratır.

Günde Ne Kadar Protein İhtiyacımız Var?
Her gün ihtiyacınız olan protein miktarı kişiden kişiye değişir, ancak her kişinin erkekler için 56 gram ve kadınlar için 46 gram arasında protein alması önerilir. Bu iyi bir kılavuz olsa da tükettiğiniz protein miktarı ne kadar aktif olduğunuza ve fitness hedeflerinize bağlıdır. Kas yapmak isteyen erkekler, egzersiz sırasında kaslarını daha sık parçaladıkları ve bu kasları hareketsiz bir kişiden daha fazla çalıştırdıkları için muhtemelen daha fazla protein tüketmek isteyeceklerdir.
Amacınız kas kütlesi kazanmaksa, günlük vücut ağırlığınızın kilogramı başına 1,5 gram protein tüketmeye çalışmalısınız. Çoğu kadın, erkeklere göre toplam vücut ağırlığına kıyasla daha az yağsız kasa sahip olduğundan, kadınların kas yapmaya çalışırken bile daha az protein tüketmesi gerekir. Kas kazanmak isteyen kadınlar, her gün kilo başına 0,8 ila 1 gram protein almaya çalışmalıdır.

Protein Tozu Kas Büyümesini Teşvik Edebilir
Protein tozu, kas onarımını ve büyümesini beslemede mükemmeldir. Fitness uzmanları, bu nedenle egzersizden 30 dakika önce veya hemen sonra bir protein içeceği içmenizi önerir. Egzersiz sırasında kaslarınız enerji harcar ve kasları parçalayan glikozu yakar. Kulağa mantıksız gelse de, egzersiz kaslarınızda kasılırken küçük yırtıklar oluşturur. Bu gözyaşları kaslarınızın büyümesi ve güçlenmesi için yer açar.

Antrenmandan hemen sonra kaslarınız, vücudunuzun karbonhidratlardan dönüştürdüğü ve glikojen ve enerji sağlayan vücudunuzda bulunan organik bir kimyasal olan ATP olarak depoladığı şekerler olan glikoz depolarını yaktı. Vücudunuz antrenmandan sonra dinlenmeye başladığında, kasların kendilerini onarması ve yeniden inşa etmesi gerekir. Protein bu süreçte önemli bir oyuncudur, bu nedenle bir protein içeceği içmek veya protein ağırlıklı bir yemek yemek bu süreci hızlandırabilir ve iyileşme sürenize yardımcı olabilir. Protein eksikliğiniz olduğunda, kaslarınız yeniden yapılamaz, sizi zayıf ve yorgun bırakır.

Protein içecekleri içmek için başka bir yaygın zaman, yatmadan hemen öncedir. Bir tane tüketmek için garip bir zaman gibi görünebilir, ancak uyku sırasında vücudunuzun işlevleri değişir ve çok fazla yiyeceğe veya enerjiye ihtiyacınız olmaz. Bu nedenle, vücudunuz uyanıkken olduğu gibi kasları yeniden inşa etmez, bu nedenle yatmadan önce bir shake içmek, uyurken vücudunuzun kaslarını iyileştirmesine yardımcı olabilir. Protein tozu, fitness hedeflerinize yardımcı olmanın ve uygun miktarda protein tüketmenin harika bir yolu olsa da, ana protein kaynağınız olarak buna çok fazla güvenmekten kaçınmak istersiniz. Protein tozu ve gıdalardan elde edilen protein kombinasyonu, optimal sonuçları görmenin en iyi yoludur.

Protein Tozu Açlığı Gidermeye Yardımcı Olur
Yemek yedikten sonra tok hissetmemizin temel nedeni protein tüketmek. Bitki bazlı bir diyet uygulayan kişilerin protein kaynakları konusunda çok daha bilinçli olmaları gerekir çünkü protein en çok et gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Sebzeler ve meyveler başka birçok temel besin içerirken, bize tokluk hissini vermezler, bu da rahatsızlığa neden olabilir ve protein eksikliği ile ilgili daha önce bahsedilen sorunlara yol açabilir.

Sabahları sallamak için protein tozu kullanmak, açlığı gidermek ve vücudunuza gün için bol miktarda enerji sağlamak için harika bir yoldur. Çoğu insan küçük bir kahvaltı, orta boy bir öğle yemeği ve büyük bir akşam yemeği yemeye eğilimlidir, ancak metabolizmanızın verimli çalışmasına yardımcı olmanın en etkili yolu bu programı değiştirmektir. Protein ağırlıklı bir kahvaltı yapmak, sabah ilk iş olarak metabolizmanızı harekete geçirir ve yağsız kas yerine yağ yakmaya teşvik eder.
Ayrıca mümkünse en fazla kaloriyi sabahları tüketmek istersiniz çünkü vücudunuz genellikle insanların daha hareketsiz olduğu geceleri çok fazla tüketmek yerine bu kalorileri yakmak için bütün günü geçirir. Vücudunuz geceleri biyolojik işlevlerinin çoğunu yavaşlattığı veya durdurduğu için, uyku sırasında yağ ve kalori yakmazsınız. Bu, geceleri çok fazla yiyecek tükettiğinizde, vücudunuzun gece boyunca metabolize etmediği ve onu temel elementlere dönüştürmediği anlamına gelir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.